30 juni 2012

Inget internet (nästan)

Framme i Munkfors typ, bra ställe, uppdaterar mer i morgon.

29 juni 2012

Transtrand - Stöllet (eller Varning för Varnäs camping)

Idag regnade det precis hela dagen och jag var genomblöt när jag kom fram till nattens sovplats. Jag lyckades få tag på Värnäs Camping i morse för att boka ett rum då jag insett att det skulle regna hela natten. Jag skulle frysa ihjäl i ett tält. I alla fall, efter regn och kyla såg jag fram emot att få komma inomhus och ta en varm dusch. Rummet visade sig vara en liten stuga på 6, 7 kvadrat. Mysigt kan man tycka, men inte den här stugan. Fönstret går inte att öppna och den mögliga gardinen är fastklämd, så den går inte riktigt att dra för fönstret. Det finns ingen värme i stugan så just nu sitter jag med trippla tröjor under en trasig filt och fryser lite. Den trasiga filten förresten, den ska tydligen fungera som täcke (Jag älskar min nya sovsäck). Det hänger en lapp på insidan av dörren där det mycket detaljerat står hur man ska städa rummet efter sig för att slippa straffavgift, bland annat ska man gå bort till andra sidan campingen och hämta en hink med varmvatten och en mopp för att skura golvet innan man åker. Annars blir det straffavgift, aja baja. Servicehusets kök en minut från stugan är så litet att man inte riktigt känner sig bekväm med att stå där samtidigt som någon annan - under tiden jag värmde min fiskgratäng kom ett par och frågade om det var okej om de kom in i köket medan jag var där varefter vi liksom strök oss mot väggarna för att inte gå på varandra. I köket, där micron är ut funktion och luckhandtagen är trasiga. Det är dock viktigt att man diskar efter sig! Bredvid köket finns toaletterna och duschen. Och det är den som får mig att verkligen ogilla det här stället. De TAR BETALT för duschar. 5 kronor för 3 minuter. Jag var tvungen att gå och fråga om det verkligen inte ingick i priset för stugan, men nej, det gjorde det inte. Trots att stugan kostar 260 kronor. Tvåhundrasextio kronor! Det är det dyraste jag har hört talas om under den här resan. Och då ingår inte dusch. Skäms Värnäs camping, skäms.

Malung

Skulle ta en kaffe i Malung men det blev Thailunch istället. Nu orkar jag inte röra mig härifrån. Varför gör jag så här mot mig själv?

28 juni 2012

Transtrand

Det är första gånger jag är hos Henrik i Transtrand och det är himla trevligt här. Det är verkligen ute på landet. Vi åkte en sväng i trakterna igår kväll och jag fick se hela Sälenområdet sommarstängt. Det var en konstig känsla att se alla pittoreska små torg, butiker och stugor helt folktomma. Backarna såg liksom trasiga ut utan snö och man fick känslan att allt bara hade övergetts plötsligt, med sittliftarna hängande i linorna och alla skyltar hängande utanför stängda restauranger och affärer. Man insåg vilken otroligt stor industri vintersporten är i området och hur många människor som måste jobba med det varje år. Också en häftig känsla att vara så högt upp i bergen. Det var riktigt kallt att gå ur bilen trots att solen inte hade gått ner.

Idag har jag burit ved och hjälpt till att få båten i sjön. Det blir liksom en kul grej att göra sånt när man kommer från stan. Jag har stor respekt för Henriks föräldrar som tar hand om huset resten av året själva, med allt som måste fixas varje dag. Jag tror inte mina ynka vedklabbar räcker resten av året liksom, det krävs nog några hundra lass till för att ha tillräcklig värme i vinter.

I morgon blir det cykling igen. Jag ska till Värnäs camping där jag förhoppningsvis får ett rum så att jag slipper tälta i regnet. Efteråt kanske jag tar väg 62 ner mot Karlstad istället för 45:an mot Grums. Jag bestämmer mig ikväll. Nästa hållpunkt är i alla fall Tisselskog utanför Åmål om några dagar. Där får jag sova hos en föredetta kursare, och jag ser redan mycket fram emot att komma fram till nästa bekanta ansikte!

Mora - Transtrand, eller SÅN JÄVLA TUR

Den här resan har gått osannolikt bra. Dels tack vare alla människor som ställer upp och hjälper till, men även för att jag har haft sån tur.

Som den gången vägarbeten (eller vad det nu var) knäckte mig på väg mot Bollnäs. Sån himla tur att mormor hade cykelhållare till bilen, och sån tur att det var just sträckan till henne som jag inte pallade.

En annan helt sjuk grej är att jag har haft sånt fantastiskt väder hela resan. Oftast sol eller lite moln, ett par gånger lätt sommarregn under några timmar vilket bara varit skönt. När det har regnat i hela landet har det varit uppehåll just precis där jag har cyklat. Förutom sträckan Dådran - Mora då, men det var bara en dag. När det haglade råkade jag vara ledig liksom.

Och idag. Första punkan. Min kompis Henrik som jag skulle sova hos anlände i Mora - där jag startade i dag - vid 18-tiden och blev upphämtad av pappan med bil, så de skulle köra om mig nånstans mot slutet av vägen mot Transtrand. Två mil innan resans mål fick jag punka. Jag hade haft kontakt med Henrik så de visste ungefär var jag var, och jag smsade att jag hade fått punka och att de kunde stanna och säga hej om de ändå körde förbi. När de kom fram till mig en kvart senare hade jag precis hunnit upptäcka att min cykelpump inte fungerade. In med cykeln i bilen och sen hem till Henriks föräldrar för att laga trasig slang (jag äger). Sån sjuk tur att de ändå råkade köra min väg, att de hade en tillräckligt stor bil för att cykeln skulle få plats, att de var så nära, och att det överhuvudtaget hände just denna sträcka!

Här får en midsommarbild på mig från Dådran förresten. Varsågoda!

27 juni 2012

Lycka

Efter sömnbrist, uppförsbackar, punka, trasig pump och räddningsaktion av värdfamiljen är kaffe och vaniljmunk i köket det bästa i hela världen. Det är fantastiskt hur humöret kan slå om så radikalt varje gång jag ser ett bekant ansikte. Nu är jag bara lycklig.


26 juni 2012

Ändrade planer (igen)

Jag upptäckte att jag planerat in en 15-milssträcka om några dagar vilket ju låter förjävla jobbigt så jag delade upp den i två. Dessutom kommer min pappa cykla med mig under sträckan Vänersborg - Göteborg, och det verkar mycket trevligare att cykla korta sträckor när man har sällskap så den sträckan har också blivit styckad. Två extra dagar alltså. Jag tog bort en dag från Göteborg en dag från Anne-Sofie i Småland. Planeringen här till höger är uppdaterad.

En hel dag har jag varit cykelledig i Mora nu. Mina ben känns hyfsat oömma, jag har hängt med Rasmus, skrattat, köpt nya lättare skor och ätit glass. Och nu känns det astråkigt att behöva åka härifrån. Det verkar vara så här det är att säga hej då. Jag borde verkligen åka tillbaka till alla fina ställen och underbara människor när jag har mer tid och våldgästa dem under lite längre perioder.

I morgon ska jag alltså från Mora till Transtrand. Det är samma sträcka som Vasaloppet. Fast uppåt. Fy fan.

Hagel

Bästa dagen att inte cykla!


25 juni 2012

Regn

Jag sitter på Fricks cafe i Rättvik och dricker kaffe väldigt långsamt i nån fåfäng förhoppning om att regnet ska avta under tiden. Enligt Facebook regnar det i hela landet så jag borde inse att det inte är en lokal skur, men jag tänker vänta en halvtimme till ändå. Idag är jag extra tacksam för lånade regntäta väskor och regnjacka. Fantastiska grejer!

Dåligt med uppdateringar

Jag har det alldeles för trevligt här i Dådran så jag har inte velat lägga tid på att skriva på bloggen. Men en snabbuppdatering kommer här: Jag kom igår kväll och fick äta och lyssna på fantastiskt sånguppträdande. Idag har det promenerats (mycket, mycket långsamt), pratats massor, bundits blomsterkransar, ätits ännu mer och skrattats. Jag har kollat på min framtida rutt och insett att den kommer ta en dag längre än planerat. Inte helt klar med nya planen än så jag väntar med att ändra (pappa, jag ringer dig snart, när jag har bestämt hur det blir!). Härlig dag har det varit och nu måste jag sova. Imorgon: Mora!

24 juni 2012

Bollnäs - Dådran. Typ.

Kom fram till Dådran i Dalarna ikväll och i morgon blir första riktiga, hela, utan-ett-enda-tramptag-vilodag. Jag kommer uppdatera mer i morgon, nu är jag för trött. Men detta är värt att sägas: Jag är inte i Norrland längre. Äntligen!