16 juni 2012

Robertsfors - Umeå

Kort cykling, bra väg, men till det viktigaste: Fan vad jag älskar Frida! Så jävla skönt att komma hem till nån man känner, speciellt nån som är så sjukt rolig och bra på alla sätt. Hon gav mig direkt en kopp kaffe som jag fick ta med in i duschen, och spelade skön hiphop som jag hörde med hennes schampo i håret och öronen. Sen tog hon och kompisen Sofie mig till affärerna för att shoppa. Planerna har nämligen ändrats en liten smula. Efter noggrant övervägande har jag bestämt mig för att tälta två nätter. Det är det enda sättet för mig att ta mig till Sundsvall på tre dagar utan att köra E4:an hela vägen. Jag införskaffade alltså ett tält, och en vägkarta. Ett av problemen med att bo i tält är ju att jag inte har nån el, så mina batterier måste räcka längre än tidigare och då måste jag låta bli att kolla på kartan på mobilen hela tiden (kommer också stänga av mobilen på natten så ingen tracking här på bloggen då). Ett annat problem är att jag aldrig har sovit i tält tidigare så Frida lärde mig sätta upp det. Bildbevis nedan.
Brunchstället för dagen.

Hetaste modet i Umeå; keps och solglasögon. Jao.
Wrappsupport jobbar snabbt. Och argt tydligen.
Analog karta! Fett me bra.
Början av tältuppsättning. Jag känner mig kompetent än så länge.
Frida undrar vad man ska ha de fyra snörena till som blev över när tältet var uppe.
Mössa antog jag.
Eller kanske reservproviant.
Jag försöker simulera autentisk nedmontering av tält...
...genom att hålla ner hörnen med fötterna. Jag har ett hysteriskt skrattanfall här.

Slut och lite förvirrad känner jag mig ändå nöjd med arbetet. Jag är typ en äkta campare nu.

Hej Umeå!


15 juni 2012

Skellefteå - Robertsfors

Det går trögt. Jag tänkte att jag skulle snitta på 15km i timmen men idag cyklade jag 9,4 km och kom fram efter 11 timmar. Inte riktigt enligt beräkningen alltså. Mina ursäkter: körde vilse och kom inte ut ur Skellefteå. Ganska kraftig (hoppas jag verkligen, den kändes så i alla fall) motvind första 2 milen framförallt, men stundvis ytterligare 2 mil. Stannade och jobbade 30 minuter. Stannade och åt lunch och jobbade 30 minuter till. Fastnade två timmar i Burträsk. Körde vilse efter några timmar. Vägen gick uppför ett jävla berg några kilometer, och vägen bestod av jord, lera och lösa stenar (jag HATADE den vägen). Det faktum att min cykel + jag + packning väger över 100kg tillsammans. Saker som inte ursäktar: jag är frisk och min cykel är hel. Det känns ganska deppigt att jag är så långsam helt enkelt.

Hus i centrala Skellefteå. Jag antar att det är där de fattiga bor.
Norrlänningar älskar tydligen maskrosor. Så här ser det ut överallt på vägarna. Gör det det på landet längre söderut också? Vad har man maskrosor till?
Tagen i farten och blev bättre än någon av mina andra bilder.



Burträsk fortfarande...

Fan fan fan jag har fastnat i Burträsk. Satte mig ner med datorn och nu orkar jag inte resa på mig igen. Just nu har jag ingen möjlighet till det, men vad säger cykelexperterna om power naps rent generellt? AIDS eller dejt?

Burträsk


Det här går inte någonstans i hela Stockholm, men i Burträsk kan man få mjukglass med noisettesås OCH nötkross. Jag ska alltså flytta till Burträsk.


14 juni 2012

Piteå - Skellefteå

Är tyvärr alldeles för trött för att orka skriva allt så ni får lägga ihop meningarna själva. Trevlig väg, motvind, mycket backar, sjukt jobbigt, försenad start, astrevliga värdar för natten (Viktoria och Mats), jättemycket middag, glad men trött, betonar igen: sjukt jobbigt.

Värd att nämnas är dock den mycket trevliga macksnubben som höll mig sällskap i två timmar medan min dator försökte installerade uppdateringarna i morse. Han bjöd på kaffe, godis, underhållning, el och en penna.
Glömde fråga vad han hette. Han var grym.

Och så två random Norrlandsbilder:

Fan vad jag är dålig på att ta kort.

Och dagens lunch intogs här:

Det här med att hålla tiden

Pappa ringde och väckte mig i morse 45 minuter efter att jag skulle ha gått upp. Nu sitter jag på en mack och väntar på att min dator ska installera 14 uppdateringar innan jag kan använda den. Men sen ska jag iväg. Bara två timmar sent. Förhoppningsvis.

13 juni 2012

Luleå - Piteå

Första riktiga cykeldagen. Det blev en kort sträcka idag, bara 6 mil eller så. Fick hjälp med cykelgnisslet i morse av cykelbutiken i Luleå, sen snurrade jag runt ett tag i staden och så ut på vägen. Första delen var riktigt trevlig. Det var en gammal landsväg som gick parallellt med motorvägen och bestod av asfalt, grus eller jord alternerat. Efter första milen ungefär blev det tyvärr mycket tråkigare för då blev man tvungen att cykla på E4:an nästan hela vägen till Piteå förutom korta partier på småvägar här och där. Jag ska snart kolla upp cykelvägar inför morgondagen och jag hoppas det ser bättre ut då.
Ett gammalt uttryck från Luleå som lyder "He ba fjask på F21". Betyder "Må lyckan stå dig bi på färden".
På vägen mellan Luleå och Piteå hittade jag denna naturstig (som det står på skylten). Jag vågade inte gå ut på den för det ser ut som att ett elstängsel spärrar av.  Eller? Jag har ingen aning om hur ett elstängsel ser ut, jag kommer från Stockholm.
Här i Piteå har jag checkat in hos Tomas, en kompis till Boris (från Luleå, ni vet). Tomas äger Västra Kajen Camping och Gästhamn som bland annat består av sjöbodar från 1700-talet som är omgjorda till värsta lyxstugorna. Jag bor i en som ligger precis vid vattnet med två rum i. Det kan vara det snyggaste stället jag någonsin sovit på. Ni vet, spotlights på coola ställen, gamla bevarade trästockar i taket, designade detaljer, såna grejer. Jag är ju skitdålig på att ta kort, men ni får tänka er lite bättre ljus, kanske suddigt fokus på vissa grejer, kanske en blomma eller nåt på bordet. Fint va?

Hej Piteå kommun!


Lunch dag ett


Mot Piteå!


12 juni 2012

Stockholm - Luleå

Dagen började stressigt. Det tog ett jävla tag att få cykel i bitar och ett ännu jävligare tag att få ner den i kartongen, men jag hann! Väl framme i Luleå började arbetet med att sätta ihop den igen. Jag var nervös genom hela bygget och fick göra om massa saker för att typ en stång hamnade utanpå en annan stång när den skulle vara innanför, eller kedjan hade lossnat från den där grejen som kedjor sitter på och allting gick sjukt långsamt för att jag inte ville missa nåt. När jag till slut fått ihop allt skulle jag fylla däcken med luft och upptäckte då att framhjulets ventil läckte. Då hade jag redan hållit på i ett par timmar. Jag ringde ... Gamla Stans Cykel! Och Yoki rådde mig att fippla lite med gummibiten i ventilen. Fipplandet hjälpte inte så jag fick grov ångest och började fundera på hur många dagar extra det skulle ta att laga cykeln på en cykelbutik och på hur deppigt det var att jag inte ens börjat cykla innan jag fick problem. Då insåg jag att jag kunde byta slang! Det är som i ett TV spel när man har fått en ny skill och precis efteråt råkar få användning av den nya skillen. Jag kände mig som en superhjälte och bytte slang. Efter ett ägg, ett äpple och lite jobbande cyklade jag därefter in till Luleås cykelbutik för inköp av nya slangar. De var för övrigt inte alls lika hjälpsamma som ... Gamla Stans Cykel! Men ganska trevliga.

Nu gnisslar cykeln på ett konstigt vis men jag fick till slut hem dem till värdarna för natten. De heter Kerstin och Boris och de lagar god mat, de har en vacker trädgård och de är underbara på alla vis. Jag sitter i en mjuk säng och skriver det här. Snart ska jag packa väskorna inför morgondagen, kolla jobbmail en sista gång och sen sova. Djupt.




Kom ihåg till nästa gång

Kolla om cykeln får plats i kartongen i förväg. Jag sitter i taxin nu men det var på håret att jag inte hann. Heja marginaler (ping Martina)!

11 juni 2012

I morgon smäller det

Idag har varit en ganska tung dag. De närmsta vännerna vet redan att min mamma dog nyligen och det är nog lika bra att skriva det här också. Det känns inte så kul att lämna Stockholm, familjen och vännerna under en dryg månad men förhoppningsvis känns det bättre i morgon. En kompis sa till mig nu ikväll att det nog är bättre att gråta på cykeln än att ligga hemma i sängen och gråta och jag tror att han har rätt.

Ljusglimten idag har varit ... Gamla Stans Cykel! Igen! De är riktiga hjältar. Martin gav mig cyklingstips och berättade vilka verktyg jag behöver. Lars-Åke lärde mig byta däck (på ett extreeeeeemt tålmodigt och pedagogiskt vis, jag var inte den brajtaste snubban idag). Yoki visade hur man justerar styret och lite andra grejer som kan vara bra att veta. Jag tror faktiskt inte jag skulle försökt mig på den här resan utan dem.

10 juni 2012

Asså kärlek!

Så grymt många som erbjudit sovplatser senaste dygnet! Ni är underbara, allihopa! Jag försöker hålla koll på vilka som erbjudit vad och var men det är lite rörigt. Förväntade mig verkligen inte att så många skulle höra av sig.